PODO-ORTHESIOLOGIE;
wat is dat??

Podo-Orthesiologie is een houdingscorrigerende therapie door middel van inlegzolen. De therapie berust op het verschijnsel dat elke standsafwijking van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft.

Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand en belasting daarvan tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen verscheidene klachten tot gevolg hebben waaronder:

 • (chronische) knieklachten
 • (chronische) heupklachten
 • (chronische) lage rugklachten
 • (chronische) nekklachten
 • (chronische) hoofdpijnklachten.
 • (chronische) vermoeidheidsklachten.
Onderzoek en behandeling

Het podo-orthesiologische onderzoek bestaat uit:

 • een inleidend gesprek met betrekking tot voorgeschiedenis van de klachten en wanneer deze klachten optreden
 • Onderzoek van de nek, wervelkolom, bekken, benen en voeten, waarbij onderlinge verschillen of asymmetrieën van het lichaam worden bekeken
 • Onderzoek van zowel het staan als het lopen. Door middel van dit onderzoek kunnen wij vaststellen of er misschien een onregelmatigheid bestaat in de manier van staan of lopen. Een lichaam kan optimaal functioneren wanneer de voeten, knieën, heupen, wervelkolom, nek en hoofd in een harmonisch evenwicht zijn en het lichaam zich met een minimum aan energieverbruik kan voort bewegen.
 • Metingen die noodzakelijk zouden kunnen zijn;
  • beenlengte (eventueel onderlinge verschillen)
  • scheefstand van het bekken
  • krommingen van de wervelkolom (scoliose ed.)
  • verschillen van spierspanningen li en re van de wervelkom
 •  Met behulp van de podoscoop (voetspiegel, zie foto) kan het totale drukvlak van de voet(zolen) bekeken geworden en geïnterpreteerd. Terwijl de patiënt op de podoscoop staat brengt de podo-orthesioloog dunne elementen van in het algemeen kurk op specifieke plaatsen onder de voet aan. Deze kurkelementen hebben een vrijwel onmiddellijke inwerking op de voet en de houdingsspieren die de lichaamshouding beïnvloedden, waardoor de lichaamshouding direct in de gewenste positie komt.
Omdat dit effect blijvend te maken worden de geplaatste kurkelementen ingebouwd in dunne leren zooltjes die constant gedragen dienen te worden. Confectievervaardiging van deze zolen is onmogelijk omdat iedere houding anders is.
Hoewel het lichaam snel reageert op de verandering die de zolen veroorzaken heeft het lichaam toch enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van kortere of langere duur.
De podo-orthesioloog werkt dan ook met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek met tussenpozen van enkele weken tot maanden drie tot vier controles die de voortgang van de verandering in de houding monitoren en eventuele noodzakelijke aanpassingen die noodzakelijk zijn worden aangebracht. Deze controles kunnen op den duur tot eenmaal per jaar noodzakelijk zijn. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter. Als de gestimuleerde spiergroepen zich eenmaal hersteld hebben en de houding is verbeterd (waardoor de klachten verdwenen zijn) kunnen de zolen in overleg met de therapeut weer worden weggelaten.
Deze therapeutische zolen mogen dan ook niet gezien worden als steunzolen (omdat deze alleen de voet ondersteunen en alleen de gewrichten in de voet passief in een andere houding brengen), in tegenstelling tot de podo-orthesiologische zolen die een wezenlijke verandering in de gehele houding veroorzaken.

Voettypen en daaraan gerelateerde houdingen

holvoetDit is de holvoet en de houding die daarbij hoort. Personen met deze houding en voetstand hebben meestal klauwtenen, overgevoelige voetzolen, voorvoetklachten, een verhoogde spierspanning in het gehele lichaam, lage rugklachten, nekklachten. De klachten zijn meestal sterker in rustsituaties (lang staan, zitten en liggen) en nemen af bij bewegen. Vaak hoor je dan, als ik niets doe gaat het pijn doen, en als ik maar doorga dat heb ik geen last.

platvoetDit is de platvoet en de houding die daarbij hoort. Personen met deze houding en voetstand hebben meestal van een naar achter hangende houding met een soepele voet met slappe spieren. Klachten die daarbij kunnen ontstaan zijn knieklachten, schedelhoofdpijn, vermoeidheidsklachten en doffe pijnklachten in het gehele lichaam. Deze klachten nemen toe in bewegen en nemen vaak af in rust. Meestal zegt men dan, als ik maar niks doe gaat het goed, maar als ik ga belasten gaat het mis. (zie foto voet en houding stand platvoet)

normaalDit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Personen met deze houding en voetstand zijn meestal klachtenvrij, echter dit betekent niet dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een lichte asymmetrie in de houding kan normaal zijn. (zie foto voet en houding stand normaal)

 • Draag in combinatie met de zolen schoenen met een vlakke ondergrond (d.w.z. geen ingebouwde steunen of voetbedden).
 • Houdt u aan een maximale hakhoogte van 4-5 centimeter.
 • Draag de therapeutische zolen altijd, ook tijdens sportbeoefening.
 • Als u tevens op een andere wijze behandeld wordt meldt dit dan zodat de behandelingen indien nodig op elkaar afgestemd kunnen worden.

 

Podo-Orthesiologie

” Berust op het verschijnsel dat elke standsafwijking van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft.”

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.