ACUPUNCTUUR; wat is dat??


Dit is een begrijpelijke vraag voor u beslist dat u naar een acupuncturist gaat. Het is verstandig om u op voorhand te oriënteren over deze oude Chinese behandelwijze. Als u al een beetje weet wat u kunt verwachten is het vaak niet moeilijk meer om de stap te maken, want het kan goed mogelijk zijn dat acupunctuur de oplossing zou kunnen zijn voor uw klachten.

Acupunctuur is nog ouder dan de weg naar Rome. Voordat onze jaartelling begon werd er in China al gewerkt met acupunctuur om allerlei kwalen en ziekten te behandelen. De acupuncturisten van vroeger schreven al hun bevindingen en behandelingen trouw op waardoor de moderne acupuncturisten nog steeds gebruik kunnen maken van deze eeuwenoude kennis.

Even voorstellen: Yin en Yang.

U heeft vast wel eens gehoord over Yin en Yang en kent u het symbool ook wel maar weet u ook wat het betekent.
Volgens de Chinese denkwijze is de wereld ontstaan uit twee oerkrachten; Yin wat staat voor duisternis, koude, het statische, passiviteit, en het vrouwelijke en Yang wat staat voor warmte, licht, kracht, dynamiek en het mannelijke.Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze vormen als het ware een twee-eenheid (denk aan; land kan niet bestaan zonder zee, een berg kan niet bestaan zonder een dal, licht kan niet bestaan zonder duisternis enz.)
Alle levende organismen hebben deze twee oerkrachten in zich, dus óók de mens, óók u. Zolang deze twee oerkrachten in evenwicht zijn voelen wij ons gezond en prettig, zowel geestelijk als lichamelijk. Maar soms raken deze oerkrachten uit balans (soms krijgt Yin, en somsYang de overhand) en deze verstoring kan ons ziek en onprettig laten voelen.

Maar als je ziek bent ga je toch naar een dokter!

Terecht, want een dokter is er om ziekten te genezen. Dit kan met een pil, poedertje of drankje, maar soms helpen deze niet afdoende. Uw hoofdpijn blijft zeuren, uw rug blijft parten spelen, u darmen blijven opspelen of u astmaklachten willen maar niet af nemen. In veel gevallen kan de acupuncturist u helpen want hij of zij zal de behandeling erop richten om de natuurlijke balans tussenYin en Yang weer te herstellen.

Een best ingewikkelde theorie.

De acupunctuur gaat uit van een ander mensbeeld dan de reguliere geneeswijzen. Daarom is het belangrijk dat u een klein beetje begrijpt wat de theorie is achter deze oude geneeswijze.

In ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Elk van deze banen correspondeert met een bepaald orgaan. Deze banen worden meridianen genoemd. Iedereen heeft 12 van deze meridianen die links en rechts symmetrisch door ons lichaam lopen, en die een netwerk vormen van energiegeleiders. Op dit netwerk liggen de acupunctuurpunten. Elk van deze punten staan in verbinding met een orgaan en hebben een bepaalde functie. Als u gezond bent zijn al uw energieën in balans. Bent u echter in onbalans kan dat klachten veroorzaken, en de acupuncturist kan dan met behulp van naalden op de juiste acupunctuurpunten de energieën weer op elkaar afstemmen. Zowel stimulerend als afremmend om de ideale balans weer te verkrijgen en zodoende een gezonde toestand mogelijk te maken.

Zijn naalden eng?

De naalden zijn minder griezelig dan ze op het eerste gezicht lijken. Vraagt u maar eens aan uw acupuncturist of u zo’n flinterdun naaldje mag bekijken en u zult zien dat het in niets lijkt op een injectienaald. Als de naald wordt ingebracht ervaart u wel een kort prikkelend gevoel, maar pijnlijk is dit nauwelijks te noemen. Daarna zal de acupuncturist in de diepte het Qi-gevoel proberen op te wekken en dat ervaren de meeste mensen als een soort schokje of tintelende sensatie. Qi is het Chinese woord voor energie.

Wanneer kan acupunctuur helpen?

De Wereldgezondheids Organisatie beschrijft meer dan vijftig aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen. Daaronder vallen vele soorten pijnen, allergieën, longklachten en darmklachten, maar ook overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizingen, verslavingen en psychische klachten. De lijst van klachten die eventueel baat kunnen hebben bij een acupunctuurbehandeling is te groot om helemaal op te sommen. Wanneer u vragen heeft m.b.t. een specifiek klachtenbeeld dan kunt u deze stellen aan een N.V.A.acupuncturist in uw omgeving of bij het secretariaat van deN.V.A.

Is acupunctuur wel verantwoord?

Hier kunnen we volmondig “ja” op zeggen. Natuurlijk zijn er nog altijd mensen die denken dat acupunctuur een trend is die toch wel niet zal helpen. Alternatieve geneeswijzen hebben voor veel mensen een negatieve klank en dat geldt ook voor de acupunctuur. Dat is jammer want acupunctuur kan voor vele een uitstekende aanvulling zijn voor de reguliere gezondheidszorg. Zowel in de reguliere geneeswijzen als in de alternatieve sector bestaan geen wonderdokters die alles kunnen genezen, dus via acupunctuur kun je ook niet alles behandelen en sommige mensen zullen ook niet reageren op de therapie die gegeven wordt. De N.V.A. staat als vereniging garant voor goede en betrouwbare acupuncturisten die naast een westerse opleiding op medisch gebied ook een dergelijke opleiding gehad hebben in de acupunctuur, Om de kwaliteit op peil te houden stelt de N.V.A. onder ander nascholing verplicht en hanteert zij strenge normen ten aanzien van hygiëne en steriliteit. Ook zijn de aangesloten acupuncturisten verplicht zich te houden aan de regels voor Ethiek en Tuchtrecht.
De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur staat in ieder regio van de Gouden Gids vermeld onder de rubriek “Acupunctuur”, in een apart kader met het logo van de N.V.A. treft u de bij u in de buurt werkzame acupuncturisten aan.

Bron: Folder acupunctuur N.V.A.

Vergoedt uw verzekeraar de kosten?

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen door NVA-leden. In deze lijst kunt u opzoeken of ook uw verzekeraar dit al doet. Neem voor de zekerheid contact op met uw zorgverzekeraar of dit ook voor uw polis geldt.

Acupunctuur Praktijk Elst
Acupunctuur Praktijk Elst
Acupunctuur Praktijk Elst

“Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar bestaan,”

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.